Faktor Anwar Ibrahim

5 04 2008

Ternyata ramalan PKR bahawa pilihan raya akan diadakan sebelum Anwar Ibrahim boleh menyertai pilihan raya , benar belaka. Jika Anwar Ibrahim dibenarkan bertanding dalam pilihan raya, keadaan mungkin jauh berbeza dan lebih berbahaya kepada Barisan Nasional. Parti Keadilan Rakyat berjuang dalam keadaan patah kaki, tempang , tanpa pemimpin karisma mereka.

Sebelum ini ada ura-ura membawa balik Anwar Ibrahim ke dalam UMNO terutama selepas Abdullah Ahmad Badawi membebaskan beliau dari penjara pada 2 September 2004. Tetapi kemasukan Anwar hanya akan menjejaskan peluang Najib Tun Razak dan pemimpin pelapis UMNO yang lain untuk naik ke atas. Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri memberi isyarat-isyarat yang tidak merestui kemasukkan Anwar Ibrahim kembali ke dalam UMNO. Tetapi jika faktor Anwar Ibrahim terlalu kuat bagi UMNO, kemungkinan itu tetap ada. Lagipun bukan Anwar Ibrahim yang keluar dari UMNO, tetapi keahliannya digantung oleh Dr Mahathir Mohamad ketika itu. Dr Mahathir Mohamad tidak merujuk kepada Majlis Tertinggi UMNO.

Dalam kempen untuk anaknya Datuk Mukhris Mahathir di parlimen Jerlun, Kedah, Dr Mahathir Mohamad mengaku bahawa beliau bertindak ke atas Anwar Ibrahim tanpa sebarang kesalahan apa-apa. Ramai yang terkejut dengan kenyataan terbaru Dr Mahathir ini, adakah datang dari hati yang ikhlas. Katanya :

"Padahal dia (Anwar) tidaklah bersalah walau sedikit apa pun. Tetapi, yalah pada ketika itu sukar untuk kawal keadaan."

sumber dari: http://ms.wikipedia.org/wiki/Politik_Parti_Keadilan_Rakyat_2008Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: